Maria Vindevoghel

Volksvertegenwoordiger (PTB*PVDA) voor de kieskring Brussel-Hoofdstad.

Email ontvangen op 22 maart om 10.40u

Hallo,

Ik ben ervan overtuigd dat de zaak-Mawda een parlementaire onderzoekscommissie verdient. Onze kameraad Nabil Boukili heeft namens onze fractie een voorstel in die zin ingediend in het Parlement. U kunt het hier vinden:
https://www.pvda.be/onderzoekscommissie_nodig_om_volledige_klaarheid_te_scheppen_in_zaak_mawda

Een tweejarig kind stierf door een politiekogel. Terwijl de ouders de chaos van hun land, Irak, probeerden te ontvluchten na olie-oorlogen. Ze wilden een veilig thuis voor hun kinderen. Dit is een onaanvaardbare tragedie.

Na het proces blijven nog veel vragen onbeantwoord. En er kwamen veel verontrustende feiten aan het licht over de hiƫrarchie binnen de politie, het justitieapparaat, het openbaar ministerie, maar ook hooggeplaatste politieke verantwoordelijken. Het is bewezen dat er pogingen zijn geweest om de waarheid en leugens te verbergen.Er zijn ook politieke instrumentaliseringen geweest. Al deze feiten en vragen waren niet besproken tijdens het proces.

Volledige klaarheid moet nu geschept worden, zodat de familie kan rouwen en er lessen kunnen worden getrokken over de werking van onze Staat.
Wij moedigen het middenveld en de burgers aan de verkozenen van de andere partijen op te roepen om de oprichting van een ernstige en grondige onderzoekscommissie mogelijk te maken.”