Wat is een Medusa operatie?
De zogenaamde “Medusa”-operaties hebben tot doel migranten ervan te weerhouden via België door te reizen. De naam van de operatie zelf komt uit de Griekse mythologie en verwijst naar Medusa die degenen die naar haar keken versteende.
Een artikel gepubliceerd in Le Soir (28/02/2016) stelt:
“De politie verzekert dat de codenaam van de operatie verwijst naar de mythologie en niet naar de stekende insecten die de kusten binnendringen.(…) De officier die verantwoordelijk is voor de keuze van de naam “Medusa” benadrukt dat het zijn bedoeling was te verwijzen naar de mythologie, naar de Gorgon Medusa, kleindochter van Gaia (Aarde) en de Oceaan (Pontos), die verhinderd wordt te reizen en die angst inboezemt bij degenen die zij met haar ogen versteent. Een slachtoffer dat zich zorgen maakt: als dit inderdaad de bedoeling was van de politie om een mythologische afspiegeling te maken, zou dit moeten worden toegejuicht, omdat een keuze op basis van deze perceptie de politie ertoe zou brengen operationele gedragingen af te leiden”.
Het doel van deze operaties is meer de slachtoffers angst aan te jagen dan de daders van mensenhandel te arresteren.
In een rapport geeft de FOD in zijn actieplan 2015-2019 over mensenhandel toe: Vandaag zijn de acties die op het hele grondgebied (MEDUSA) worden uitgevoerd, eerder gericht op immigratie en transmigratie, zonder altijd basiselementen over mensenhandel te bevatten.
Wat is een parlementaire commissie?
Zoals vermeld door het Centre for Socio-Political Research and Information (CRISP), bestaat een commissie uit een beperkt aantal parlementsleden die in verhouding tot de verschillende groepen worden benoemd. Er zijn permanente comités (b.v. het Comité Justitie, het Comité Sociale Zaken, het Comité Externe Betrekkingen en Defensie, enz.), maar ook tijdelijke comités die zijn ingesteld om een specifiek doel te bereiken.
Onder de parlementaire commissies zijn er :
- ‘Parlementaire onderzoekscommissies’. Volgens CRISP is dit een recht dat aan de parlementaire vergaderingen wordt toegekend om informatie te verkrijgen en onderzoek te verrichten in alle politieke, administratieve en economische aangelegenheden.
- ‘Bijzondere commissies’, die belast zijn met andere specifieke taken dan de behandeling van wetsontwerpen of voorstellen (bijvoorbeeld de Commissie Strafvervolging, de Commissie Reglement van Orde, de Commissie voor Openbare Comptabiliteit, de Commissie die belast is met het parlementaire toezicht op het permanent comité politietoezicht, enz.)
Een of meer parlementsleden dienen een motie in tot instelling van een Onderzoekscommissie of Bijzondere Commissie. De taak van het comité wordt zo gedetailleerd mogelijk beschreven. Dit voorstel wordt op dezelfde wijze behandeld als wetsontwerpen (eenkamerprocedure): behandeling in de commissie, mogelijkheid tot amendering, bespreking en aanneming in de plenaire vergadering.
De stemming over de instelling van een parlementaire commissie kan plaatsvinden bij gewone of gewone meerderheid. Dit betekent dat de stemming met meer dan de helft van de stemmen is aangenomen. In dit geval zijn 76 van de 150 zetels in het Belgische federale parlement nodig.
Wie is Justice4Mawda?
Justice4Mawda is een collectief van mensen met verschillende professionele, activistische en politieke achtergronden die zijn samengekomen om aan te dringen op gerechtigheid in de moord op Mawda, terwijl ze eisen dat er meer licht wordt geworpen op de vele structurele disfuncties die in het hele gerechtelijke proces zijn aangetroffen.