Steven De Vuyst

Député (PVDA) de la circonscription électorale de Flandre orientale.

E-mail ontvangen op 23 maart om 11:34 uur

Beste,

Ik ben ervan overtuigd dat de zaak-Mawda een parlementaire onderzoekscommissie verdient. Onze kameraad Nabil Boukili heeft namens onze fractie een voorstel in die zin ingediend in het Parlement. U kunt het hier lezen: https://www.pvda.be/onderzoekscommissie_nodig_om_volledige_klaarheid_te_scheppen_in_zaak_mawda

Een tweejarig kind stierf door een politiekogel. Terwijl de ouders de chaos van hun land, Irak, probeerden te ontvluchten na oorlogen om olie. Ze wilden een veilige thuis voor hun kinderen. Dit is een onaanvaardbare tragedie.

Na het proces blijven nog veel vragen onbeantwoord en er kwamen veel verontrustende feiten aan het licht over de politieleiding, het justitieapparaat, het openbaar ministerie en de politieke verantwoordelijken. Er is aangetoond dat er op diverse niveau’s gelogen werd om de waarheid te verbergen en dat de zaak politiek geïnstrumentaliseerd werd. Deze feiten werden echter niet behandeld in de rechtbank. We moeten nu volledige klaarheid scheppen, zodat de familie kan rouwen en er lessen kunnen worden getrokken over de werking van onze Staat.

Wij moedigen het middenveld en de burgers aan de verkozenen van de andere partijen op te roepen om de oprichting van een ernstige en grondige onderzoekscommissie mogelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

De Vuyst Steven

Kamerlid PVDA/PTB