Sophie Rohonyi
Les circonstances du décès de la petite Mawda étant particulièrement tragiques, il nous semble primordial qu’une analyse approfondie de cet incident soit réalisée pour que les responsabilités de chacun soient soigneusement circonscrites et définies. C’est le rôle de la procédure judiciaire actuellement en cours.
Toutefois, et nous nous rallions à la vision du Parquet à cet égard, nous avons conscience que plusieurs questions resteront sans réponse à l’issue du procès, notamment des considérations d’ordre structurel et institutionnel qui requièrent un travail réflexif très important, qui ne peut en aucun cas être mené par nos cours et tribunaux. C’est dans cette perspective que nous nous inscrivons.
Députée fédérale DéFI – Démocrate Fédéraliste Indépendant
Chambre des représentants
Hallo,
Dank u voor uw e-mail die mijn aandacht heeft getrokken.
Aangezien de omstandigheden van de dood van de kleine Mawda bijzonder tragisch zijn, lijkt het ons van essentieel belang dat dit incident grondig wordt geanalyseerd, zodat ieders verantwoordelijkheden zorgvuldig worden afgebakend en omschreven. Dit is de rol van de gerechtelijke procedure die thans loopt.
Wij zijn ons er echter van bewust, en wij zijn het wat dat betreft eens met het openbaar ministerie, dat aan het eind van het proces verscheidene vragen onbeantwoord zullen blijven, waaronder structurele en institutionele overwegingen die veel denkwerk vergen, dat in geen geval door onze rechtbanken en gerechtshoven kan worden verricht. Dat is het perspectief waarin wij werken.
Wij zijn ook benieuwd naar uw verzoek om een parlementaire onderzoekscommissie in te stellen. Wij vinden het een interessant idee en zijn bereid het te steunen.
Mocht een dergelijk comité echter worden opgericht, dan pleiten wij voor een verruiming van zijn mandaat, zodat het niet beperkt blijft tot deze tragedie alleen. Het lijkt ons wenselijk een bredere reflectie op gang te brengen in het licht van de verschillende gevallen van geweld tussen de politie en de burgers, wier wederzijds vertrouwen de laatste jaren aanzienlijk lijkt te zijn verslechterd. Mawda, zoals de heer Chovanec, Adil of Ibrahima, legt de nadruk op diepe disfuncties in de opvatting die wij van de politie hebben.
Een dergelijke commissie zou bijvoorbeeld kunnen vergaderen rond het thema van de voorwaarden voor de legitimiteit van het gebruik van geweld door onze politie, wat het gemeenschappelijke punt van al deze incidenten lijkt te zijn. In ieder geval zullen deze vragen nauwkeurig moeten worden afgebakend, willen wij duidelijke en doeltreffende aanbevelingen kunnen doen.
DéFI van zijn kant besteedt veel aandacht aan de relatie tussen de burgers en de politiediensten en heeft in dit verband verschillende aanbevelingen gedaan op verschillende gezagsniveaus. Ik denk met name aan de veralgemening van het gebruik van bodycams of de herfinanciering van de politiediensten om een grotere nabijheid bij de burgers te garanderen. In het Brusselse Gewest hebben we ook de ontwerpresolutie van 1 december 2020 gesteund, waarin concrete aanbevelingen worden geformuleerd om de wederzijdse relaties tussen de burgers en de politie te verbeteren. Deze verschillende initiatieven zijn concrete denksporen die ons realistische oplossingen lijken om deze problemen op te lossen.
Als wij ons bewust zijn van de onmetelijkheid van de taak die ons te wachten staat, zullen wij steeds weer pleiten voor hervormingen, opdat dergelijke tragedies zich niet meer herhalen.
Ik blijf tot uw beschikking voor elke nuttige follow-up die u nodig acht en ik blijf tot uw beschikking voor elke nuttige follow-up die u nodig acht.
Met vriendelijke groet
Sophie Rohonyi